Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ - Όλες οι περιπτώσεις

Πηγή: Tax Heaven

Τι είναι και από ποιόν εκδίδεται το Πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α.:

Το πιστοποιητικό του ΕΝ.Φ.Ι.Α. είναι ένα δημόσιο έγγραφο που συντάσσεται και εκδίδεται από την Φορολογική Διοίκηση και πιστοποιεί ότι το ίδιο ακίνητο περιλαμβάνεται στη δήλωση Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας

Ο σύνδικος της πτώχευσης δεν είναι υποκείμενος στον ΕΝ.Φ.Ι.Α.:

Θυμίζουμε ότι:

α) μετά τον νόμο 4474/2017, ο σύνδικος της πτώχευσης δεν είναι πλέον υποκείμενος στον ΕΝ.Φ.Ι.Α., παραμένει όμως υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης στοιχείων ακινήτων (Ε9) στο όνομα του πτωχού

Το πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τη σύνταξη του συμβολαίου είναι απαραίτητο για τα πέντε προηγούμενα της μεταβίβασης έτη (περίπτωση εξ αδιαθέτου διαδοχής ή διαδοχής με διαθήκη):

Κατά τη σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης αποδοχής κληρονομιάς μνημονεύεται και επισυνάπτεται από το συμβολαιογράφο το πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τα πέντε (5) προηγούμενα της μεταβίβασης έτη.

Εάν η επιφάνεια των κτισμάτων ή του γηπέδου είναι διαφορετική στο πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α., ποια απόκλιση είναι ανεκτή για να θεωρείται έγκυρο το πιστοποιητικό αυτό:

Σε κάθε περίπτωση θεωρείται έγκυρη η μνημόνευση, επισύναψη ή προσκόμιση του πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., στο οποίο το κτίσμα αποτυπώνεται με απόκλιση της επιφάνειάς

Το πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. είναι απαραίτητο και στην περίπτωση κατά την μεταγραφή στο κτηματολογικό γραφείο σε περιπτώσεις μεταβιβάσεων, κ.λπ.:

Οι φύλακες μεταγραφών και οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων υποχρεούνται να αρνηθούν τη μεταγραφή ή την καταχώρηση στα κτηματολογικά βιβλία

Πότε χορηγείται το πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. πριν την εξόφληση ή την ρύθμιση του οφειλόμενου φόρου. Η προθεσμία των 3 ημερών για την εξόφληση αυτή, μετά την σύνταξη του συμβολαίου. Ευθύνη του Συμβολαιογράφου:

Επιτρέπεται η σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου και πριν την εξόφληση του οφειλόμενου φόρου, με την προϋπόθεση ότι επί των οικείων πιστοποιητικών αναγράφεται το συνολικά οφειλόμενο ποσό κύριων και πρόσθετων φόρων και προσαυξήσεων, για το συγκεκριμένο ακίνητο, το οποίο υποχρεούται να αποδώσει, επί ποινή ακυρότητας του συμβολαίου, ο συμβολαιογράφος μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριών (3) εργασίμων ημερών από τη σύνταξή του.

Το πιστοποιητικό ΕΝ.Φ.Ι.Α. κατά την συζήτηση ενώπιον δικαστηρίου εμπράγματης αγωγής επί ακινήτου:

Είναι απαράδεκτη η συζήτηση ενώπιον δικαστηρίου εμπράγματης αγωγής επί ακινήτου, πλην της μονομερούς εγγραφής υποθήκης ή προσημείωσης υποθήκης ή της άρσης κατάσχεσης αν δεν προσκομισθεί από τον υπόχρεο σε ΕΝ.Φ.Ι.Α.

Πως τιμωρούνται οι συμβολαιογράφοι και οι προϊστάμενοι των Κτηματολογικών Γραφείων όταν παραβαίνουν τις παραπάνω υποχρεώσεις:

Οι συμβολαιογράφοι, οι φύλακες μεταγραφών και οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων, που παραβαίνουν τις παραπάνω υποχρεώσεις, υπόκεινται σε πρόστιμο που ορίζεται σε ένα τοις χιλίοις (1‰)