Δόσεις 120(?) σε εφορία & ασφαλιστικά ταμεία

Δόσεις 120(?) σε εφορία & ασφαλιστικά ταμεία

Χιλιάδες είναι οι οφειλέτες σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία που αναμένουν την πολυπόθητη ρύθμιση των 120 δόσεων. Eίναι μια ρύθμιση, που εκτός του μεγάλου αριθμού των ενδιαφερομένων πολιτών, πρώτη ενδιαφερόμενη φαίνεται να είναι η ίδια η Κυβέρνηση. Η οικονομική ασφυξία του κράτους των τελευταίων ετών, σε συνδυασμό με την σοβαρή πιθανότητα να υποχρεωθεί σε καταβολή των αναδρομικών, κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την αύξηση της ροής χρήματος στα δημόσια ταμεία.

Η Κυβέρνηση, σχεδιάζει και αναμένεται να αποστείλει στο Eurogroup, την θέση της για την εφαρμογή της εν λόγω ρύθμισης, έως 15 Μαρτίου, οπότε και αναμένεται ένας πρώτος προσδιορισμός του περιεχομένου της.

Ένα πρώτο γενικό περίγραμμα, φαίνεται να είναι η εφαρμογή της ρύθμισης, με προϋποθέσεις όπως εισοδηματικά καθώς και περιουσιακά κριτήρια. Θα περιλαμβάνει οφειλές που έχουν δημιουργηθεί σε παρελθοντικό χρόνο, το οποίο αναμένεται επίσης να προσδιοριστεί στο προσεχές μέλλον. Σημαντική υποχρέωση τον ωφελούμενων, που θα καταφέρουν να ενταχθούν, θα είναι η υποχρεωτική καταβολή πέρα των ρυθμισμένων οφειλών και των τρεχουσών οφειλών. Στο γενικότερο πλαίσιο της εφαρμογής προβλέπονται και διαδικασίες για την αποδέσμευση τραπεζικών λογαριασμών καθώς και ρυθμίσεις για το ύψος του ακατάσχετου ορίου των τραπεζικών λογαριασμών. Πρόβλεψη επίσης, φαίνεται να υπάρχει και για την διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων που θα σχετίζεται, όπως όλα δείχνουν, με σχέση αντιστρόφως ανάλογη ως προς τον αριθμό των δόσεων και με το ποσοστό αυτό να φτάνει έως και το 80%.

Αν και τα παραπάνω θεωρούνται σχεδόν βέβαια στον σχεδιασμό της νέας ευνοϊκής ρύθμισης, αβέβαιος φαίνεται να παραμένει ο αριθμός των δόσεων. Υπάρχει δηλαδή το ενδεχόμενο, ο αριθμός αυτός, να είναι μικρότερος των 120. Σε κάθε περίπτωση μια μακροχρόνια ρύθμιση, που θα συνδυάζεται με μια διαγραφή προσαυξήσεων, είναι βέβαιο ότι θα αυξήσει την ροή χρημάτων προς τα δημόσια ταμεία ενώ θα αποτελέσει ανάσα για χιλιάδες οφειλέτες.

Όλα δείχνουν, πως το τελικό σχέδιο της νέας ρύθμισης, θα έρθει εντέλει, γύρω στα μέσα Απριλίου.


Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση επιθυμείτε.
Email: info@mdcstiakakis.gr
Τηλ. 2810 280985 Fax: 2810 224343