ΠΑΑ: Επενδύσεις σε προληπτικά μέτρα που σκοπεύουν στη μείωση των δυσμενών επιπτώσεων πιθανών φυσικών φαινομένων, δυσμενών καιρικών συνθηκών και καταστροφικών συμβάντων

ΠΑΑ: Επενδύσεις σε προληπτικά μέτρα που σκοπεύουν στη μείωση των δυσμενών επιπτώσεων πιθανών φυσικών φαινομένων, δυσμενών καιρικών συνθηκών και καταστροφικών συμβάντων

Ενίσχυση για την υλοποίηση επενδύσεων σε: α) ενεργητικά συστήματα για την προστασία των καλλιεργειών από τον παγετό για καλλιέργειες εσπεριδοειδών (αντιπαγετικοί ανεμομείκτες), β) ενεργητικά συστήματα για την προστασία των καλλιεργειών από το χαλάζι για καλλιέργειες μηλοειδών, πυρηνοκάρπων, ακτινιδίων, αμπέλου και ροδιάς, γ) ενεργητικά συστήματα για την προστασία των καλλιεργειών από τη βροχή για καλλιέργειες κερασιάς και αμπέλου και δ) ενεργητικά συστήματα για την συνδυαστική προστασία των καλλιεργειών από το χαλάζι και τη βροχή για καλλιέργειες κερασιάς και αμπέλου.

Σε ποιους απευθύνεται

Φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες παραγωγών, με την προϋπόθεση ότι είναι ενεργοί γεωργοί. Οι ομάδες παραγωγών είναι επιλέξιμες μόνο για τα ενεργητικά συστήματα για την προστασία της καλλιέργειας των εσπεριδοειδών από τον παγετό.

Περίοδος υποβολής

Από 23/4/2018 έως 18/9/2018

Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης γίνεται αποκλειστικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) www.ependyseis.gr/mis.

Είδος ενίσχυσης

Ποσά και ποσοστά στήριξης

α) Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός που δύναται να ληφθεί υπόψη στους υπολογισμούς για τον προσδιορισμό της στήριξης ανέρχεται ανά αίτηση στήριξης φυσικού ή νομικού προσώπου έως τις 100.000,00 €.

β) Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός που δύναται να ληφθεί υπόψη στους υπολογισμούς για τον προσδιορισμό της στήριξης ανέρχεται ανά Συλλογικό Σχήμα Γεωργών έως το 1.000.000,00 €.

γ) Η μέγιστη ένταση ενίσχυσης για επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις φυσικών ή νομικών προσώπων ανέρχεται στο 80% και των Συλλογικών Σχημάτων Γεωργών στο 100%.

Περιοχή εφαρμογής

Όλη η Ελλάδα

Όροι και προϋποθέσεις

Δικαίωμα ένταξης έχουν όσοι έχουν την ιδιότητα του ενεργού γεωργού, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος και δεν υπερβαίνουν το 61 έτος ηλικίας, έχουν υποβάλλει Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης το 2017 με επιλέξιμες καλλιέργειες και είναι ασφαλιστικά και φορολογικά ενήμεροι.

Τι χρηματοδοτείται

Ενισχύονται δαπάνες εγκαταστάσεων ενεργητικής προστασίας ως ακολούθως:

  • η προμήθεια καινούργιων συστημάτων ηλεκτρικών αντιπαγετικών ανεμιστήρων για την προστασία των καλλιεργειών από τον παγετό
  • η προμήθεια καινούργιων συστημάτων προστασίας των καλλιεργειών από το χαλάζι
  • η προμήθεια καινούργιων συστημάτων προστασίας των καλλιεργειών από τη βροχή
  • η προμήθεια καινούργιου συνδυαστικού συστήματος προστασίας των καλλιεργειών από το χαλάζι και τη βροχή
  • η προμήθεια καινούργιου αντιχαλαζικού διχτυού για τοποθέτησή του σε εγκαταστάσεις προστασίας των καλλιεργειών από το χαλάζι
  • η προμήθεια καινούργιων αντιχαλαζικού διχτυού και αντιβρόχινης μεμβράνης για τοποθέτησή τους σε εγκαταστάσεις προστασίας των καλλιεργειών από το χαλάζι και τη βροχή
  • η προμήθεια καινούργιας αντιβρόχινης μεμβράνης για τοποθέτησή της σε εγκαταστάσεις προστασίας των καλλιεργειών από τη βροχή
  • γενικές δαπάνες, όπως δαπάνες συμβούλων και μηχανικών, συνδεόμενες με τις παραπάνω δαπάνες.

Οι προμήθειες των ανωτέρω περιλαμβάνουν την αγορά, μεταφορά και εγκατάσταση των επιλέξιμων δαπανών. Η μέγιστη ένταση ενίσχυσης για επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις φυσικών ή νομικών προσώπων ανέρχεται στο 80% και των Συλλογικών Σχημάτων Γεωργών στο 100%.

Διάρκεια πράξεων

Η διάρκεια υλοποίησης της Πράξης, δηλαδή η περίοδος μεταξύ της ημερομηνίας έκδοσης της απόφασης ένταξης και της ημερομηνίας υποβολής της τελευταίας αίτησης πληρωμής, ορίζεται στους εικοσιτέσσερις (24) μήνες.

Προϋπολογισμός

€ 12.500.000

Πηγή: espa.gr

Για να δείτε όλα τα διαθέσιμα επιχορηγούμενα προγράμματα πατήστε εδώ.

Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση επιθυμείτε.

Email: grants@mdcstiakakis.gr

Τηλ. 2810 280985 Fax: 2810 224343