Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Νέο Αναπτυξιακό Νόμο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Νέο Αναπτυξιακό Νόμο

Σημαντικές πληροφορίες για τις πολύαναμενόμενες αλλαγές που θα φέρει ο Νέος Αναπτυξιακός Νόμος έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συζήτησης που διοργάνωσε το πρωί της Τετάρτης η Eurobank.

Οι βασικές αλλαγές:

  1. Οι αιτήσεις πρόκειται να ανοίξουν στο πρώτο δίμηνο του 2022 για όλα τα νομικά πρόσωπα όλων των μορφών και ανεξαρτήτως μεγέθους.
  2. Τα χρονικό διάστημα που θα είναι ανοικτές οι αιτήσεις προς υποβολή θα είναι 3 μήνες, ενώ η πλατφόρμα θα παραμένει κλειστή για 1 μήνα μετά την ολοκλήρωση των αιτήσεων προκειμένου να γίνεται η αξιολόγηση. Αυτή η χρονική ακολουθία θα επαναλαμβάνεται 3 φορές μέσα στο έτος.
  3. Όσον αφορά τον χρόνο αξιολόγησης, ο κ. Παπαθανάσης δεσμεύτηκε ότι η όλη διαδικασία θα ολοκληρώνεται εντός 60 ημερών, ώστε ο επενδυτής να γνωρίζει αν μπορεί ή όχι να λάβει την ενίσχυση και να κάνει τον προγραμματισμό του. Αποτελεί μία από τις πιο σημαντικότερες αλλαγές αν λάβουμε υπόψη ότι με τον παλιό νόμο είχαμε χρόνους αξιολόγησης που άγγιζαν και τα 2 έτη σε πολλές περιπτώσεις. Στην υλοποίηση της συγκεκριμένης δέσμευσης θα παίξει σημαντικό ρόλο η συμμετοχή ορκωτών ελεγκτών στην αξιολόγηση, οι οποίοι θα αμείβονται από την πολιτεία, εάν ο δημόσιος φορέας δεν δώσει απάντηση εντός 45 ημερών.
  4. Δικαίωμα συμμετοχής στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο έχουν όλες οι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν και τον τζίρο τους, με εξαίρεση τις ατομικές που αποκλείονται. Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Παπαθανάσης, ακόμη και οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να διεκδικήσουν τη δημόσια ενίσχυση, ιδρύοντας μια μονοπρόσωπη ΙΚΕ, κάτι που όπως είπε είναι πλέον εξαιρετικά απλό. Επίσης κάτω υπό προϋποθέσεις θα μπορούν να ενταχθούν και σχήματα franchise.
  5. Το ύψος των ενισχύσεων θα είναι κατά μέσο όρο αυξημένο 20% σε σχέση με τον προηγούμενο Αναπτυξιακό, ειδικά για τις περιοχές που πρέπει να αλλάξουν το οικονομικό τους μοντέλο με κρατική εντολή, π.χ. για την απολιγνιτοποίηση της χώρας, η επιδότηση φτάνει στο 100%.

Ελάχιστα όρια προϋπολογισμών

  • Πολύ μικρές επιχειρήσεις (έως 10 εργαζόμενοι με τζίρο έως 2 εκατ. ευρώ): €150.000
  • Μικρές επιχειρήσεις (έως 50 εργαζόμενοι με τζίρο έως 10 εκατ. ευρώ): €250.000
  • Μεσαίες επιχειρήσεις (έως 250 εργαζόμενοι με τζίρο έως 50 έως εκατ. ευρώ): €500.000
  • Μεγάλες επιχειρήσεις (πάνω από 250 εργαζόμενοι με τζίρο άνω των 50 εκατ. ευρώ): €1.000.000

Ο αναπληρωτής υπουργός επισήμανε ότι δεν λογίζονται δαπάνες πριν γίνει η αίτηση στο σύστημα. «Αν κάποιος έχει ξεκινήσει πριν υποβάλει την αίτηση υπαγωγής της επένδυσης στον Αναπτυξιακό Νόμο τότε απεντάσσεται το σχέδιο του. Όταν ανοίξει το πρόγραμμα, τότε με την αίτηση που θα κάνει ο επενδυτής μπορεί να ξεκινά και τις δαπάνες»

Μορφές ενισχύσεων

Ο νέος Αναπτυξιακός θα παρέχει τις ακόλουθες 5 μορφές ενισχύσεων:

  1. Φορολογική απαλλαγή, η οποία συνίσταται στην απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρου κερδών, τα οποία προκύπτουν με βάση την οικεία φορολογική νομοθεσία, από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης, αφαιρουμένου του φόρου του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας που αναλογεί στα κέρδη που διανέμονται ή αναλαμβάνονται από τους εταίρους. Το ποσό της φορολογικής απαλλαγής υπολογίζεται ως ποσοστό επί της αξίας των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου ή και της αξίας του καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού, ο οποίος αποκτάται με χρηματοδοτική μίσθωση (leasing) και συνιστά ισόποσο αποθεματικό, το οποίο τηρείται σε διακριτό λογαριασμό στις οικονομικές τους καταστάσεις.
  2. Επιχορήγηση, η οποία συνίσταται στη δωρεάν παροχή από το Δημόσιο χρηματικού ποσού για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου και προσδιορίζεται ως ποσοστό αυτών.
  3. Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), η οποία συνίσταται στην κάλυψη από το Δημόσιο τμήματος των καταβαλλόμενων δόσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), η οποία συνάπτεται για την απόκτηση καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού, προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της αξίας απόκτησής τους και εμπεριέχεται στις καταβαλλόμενες δόσεις. Η επιδότηση της χρηματοδοτικής μίσθωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 7 έτη και η προθεσμία άρχεται από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της επένδυσης.
  4. Επιδότηση του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης, η οποία συνίσταται στην κάλυψη από το Δημόσιο μέρους του μισθολογικού κόστους των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται και συνδέονται με το επενδυτικό σχέδιο και για τις οποίες δεν λαμβάνεται καμία άλλη κρατική ενίσχυση.
  5. Χρηματοδότηση επιχειρηματικού κινδύνου που αφορά το καθεστώς «Νέο Επιχειρείν».

Εγγραφείτε στο newsletter μας και ενημερωθείτε άμεσα για το τελικό σχέδιο νόμου και την ημερομηνία έναρξης του νέου Αναπτυξιακού.

Μάθετε περισσότερα στο σχετικό άρθρο, στον ιστότοπο του News Hub.

Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση επιθυμείτε.

Email: grants@mdcstiakakis.gr

Τηλ. 2810 280985 Fax: 2810 224343