Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας (ΣΣΚ) - 2η Πρόσκληση "Επιχειρήσεις"

Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας (ΣΣΚ) - 2η Πρόσκληση "Επιχειρήσεις"

Η Δράση αποτελεί συνέχεια της πρώτης σχετικής Πρόσκλησης προς τους «φορείς Αρωγούς» και αφορά την υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων σε συνεργατικά σχήματα, με έμφαση στην διάσταση της καινοτομίας, για την ανάπτυξή τους, καθώς και για την ανάπτυξη συνεργασιών Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε&Τ) με άλλες επιχειρήσεις.

Στόχος των επί μέρους επιχειρηματικών σχεδίων των επιχειρήσεων είναι η ανάπτυξη σημαντικής δυναμικής στην παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, η υλοποίηση στρατηγικών διείσδυσής σε αγορές στόχους, η αύξηση των θέσεων εργασίας, η προσέλκυση επενδύσεων καθώς και η δημιουργία νέας γνώσης και τεχνογνωσίας, μέσω των δραστηριοτήτων που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του κάθε ΣΣΚ.

Προϋπολογισμός της Δράσης

34,68 εκατ. ευρώ, τα οποία κατανέμονται στους Θεματικούς Τομείς Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΕΤΑΚ) της εθνικής RIS3 και στις περιφέρειες της χώρας, εκ των οποίων τα 4,542 εκατ. ευρώ αφορούν την αγροδιατροφή.

Η Δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους.

Δικαιούχοι της Δράσης

Υφιστάμενες επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους και ημερομηνίας ίδρυσης, οι οποίες αποτελούν μέλη ή εν δυνάμει μέλη των προκριθέντων ΣΣΚ της 1ης Πρόσκλησης: “Φορέας Αρωγός”. Οι επιχειρήσεις πρέπει να τεκμηριώνουν ποιοτικά και ποσοτικά την συμβολή τους στην ανάπτυξη του ΣΣΚ.

Επενδυτικά Σχέδια & Επιδότηση

Ο συνολικός προϋπολογισμός κάθε Συνεργατικού Σχηματισμού Καινοτομίας συμπεριλαμβανομένου και του προϋπολογισμού του εγκεκριμένου Φορέα Αρωγού στο θεματικό τομέα της Αγροδιατροφής, δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 0,7 εκ. ευρώ ενώ στους υπόλοιπους θεματικούς τομείς τα 3,0 εκ ευρώ.

Επισημαίνεται ότι:

α) ο συνολικός προϋπολογισμός των επιχορηγουμένων ενεργειών στο θεματικό τομέα της Αγροδιατροφής για κάθε επιχείρηση-μέλος του Συνεργατικού Σχηματισμού Καινοτομίας διαμορφώνεται από 20.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ και

β) ο συνολικός προϋπολογισμός των επιχορηγουμένων ενεργειών στους υπόλοιπους θεματικούς τομείς για κάθε επιχείρηση-μέλος του Συνεργατικού Σχηματισμού Καινοτομίας διαμορφώνεται από 50.000 ευρώ έως 450.000 ευρώ.

Επιλέξιμοι Τομείς Δραστηριότητας

  • Αγροδιατροφή
  • Βιοεπιστήμες & Υγεία/Φάρμακα
  • Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ)
  • Ενέργεια
  • Περιβάλλον & Βιώσιμη Ανάπτυξη - Κλιματική Αλλαγή
  • Μεταφορές & Εφοδιαστική Αλυσίδα (Logistics)
  • Υλικά – Κατασκευές
  • Πολιτισμός – Τουρισμός – Πολιτιστικές & Δημιουργικές Βιομηχανίες

Βασικές Προϋποθέσεις Συμμετοχής

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει, μεταξύ άλλων, να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

  • Να μην είναι δικαιούχοι – φορείς αρωγοί στο πλαίσιο της 1ης πρόσκλησης «Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας/ ΣΣΚ: Φορέας Αρωγός».
  • Ο ελάχιστος αριθμός δικαιούχων (επιχειρήσεων - μελών ή μη μελών του ΣΣΚ) ανά πρόταση ΣΣΚ να είναι δέκα (10) εκ των οποίων πέντε (5) ΜΜΕ.
  • Να συμμετέχουν το πολύ σε τρεις (3) προτάσεις ΣΣΚ ως δικαιούχοι και σε μία ως υπεργολάβοι υπό την προϋπόθεση ότι οι ΣΣΚ δραστηριοποιούνται σε διαφορετικό θεματικό τομέα της RIS3.
  • Να δηλώσουν ως τόπο/τόπους για την υλοποίηση των ενεργειών αποκλειστικά μία κατηγορία Περιφέρειας.
  • Να λειτουργούν αποκλειστικά με μία από τις ακόλουθες μορφές επιχειρήσεων εταιρικού/εμπορικού χαρακτήρα: Ανώνυμη Εταιρία, Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης, Ομόρρυθμη Εταιρία ή Ετερόρρυθμη Εταιρία, Ι.Κ.Ε, Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση του Ν. 4430/2016. Για τις προτάσεις στο θεματικό τομέα της Αγροδιατροφής επιλέξιμοι δικαιούχοι δύνανται να είναι και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, Ομάδες Παραγωγών ή Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις.
  • Να μην έχει γίνει έναρξη εργασιών για το έργο ή τη δραστηριότητα πριν την υποβολή αίτησης ενίσχυσης.

Επιδοτούμενες Δαπάνες

  • Ενισχύσεις για συμμετοχή ΜΜΕ σε εκθέσεις.
  • Δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης.
  • Ενισχύσεις Καινοτομίας για ΜΜΕ.
  • Ενισχύσεις για διαδικαστική και οργανωτική καινοτομία.

Χρόνος Υλοποίησης των Έργων

18 μήνες με δυνατότητα 6μηνης παράτασης.

Ενδιάμεσος Φορέας Διαχείρισης της Δράσης

Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (Γ.Γ.Ε.Τ.)

Ηλεκτρονική Υποβολή

Ημερομηνία Έναρξης Ηλεκτρονικής Υποβολής: 09 Δεκεμβρίου 2020

Ημερομηνία Λήξης Ηλεκτρονικής Υποβολής: 26 Μαρτίου 2021 και ώρα 15:00

Οι Αιτήσεις Χρηματοδότησης υποβάλλονται από τους δυνητικούς δικαιούχους υποχρεωτικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) (www.ependyseis.gr/mis) με την ένδειξη «Συνεργατικοί Σχηματισμοί Καινοτομίας/ΣΣΚ», κάνοντας χρήση του τυποποιημένου στο ΠΣΚΕ Εντύπου Υποβολής Αίτησης Χρηματοδότησης.

Για να δείτε όλα τα διαθέσιμα επιχορηγούμενα προγράμματα πατήστε εδώ.

Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση επιθυμείτε.

Email: grants@mdcstiakakis.gr

Τηλ. 2810 280985 Fax: 2810 224343