Ρύθμιση Οφειλών με τον νέο Εξωδικαστικό Μηχανισμό - Παροχή 2ης ευκαιρίας

Ρύθμιση Οφειλών με τον νέο Εξωδικαστικό Μηχανισμό - Παροχή 2ης ευκαιρίας

Τέθηκε σε ισχύ ο Ν.4738/2020 ο οποίος δίνει τη δυνατότητα σε πολίτες και επιχειρήσεις να δώσουν οριστική λύση σε θέματα οφειλών προς Δημόσιο, Τραπεζικά Ιδρύματα και λοιπούς πιστωτές.

Για τους δικαιούχους του προγράμματος, ο νέος νόμος προβλέπει ρύθμιση πλήρως εξωδικαστικά, με τον αριθμό δόσεων προς τους φορείς του Δημοσίου τις 240 δόσεις ενώ για τα τραπεζικά ιδρύματα μπορεί να φτάσουν έως και τις 420. Παράλληλα προβλέπεται διαγραφή μέρους των οφειλών προς το δημόσιο, τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και πραγματοποιείται κατά την αποπληρωμή του ποσού που προκύπτει από την ρύθμιση των οφειλών.

Σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τον προηγούμενο νόμο (4469/2017) είναι η δυνατότητα ένταξης και φυσικών προσώπων.

Οι αιτήσεις των δικαιούχων για την ένταξη στον μηχανισμό, υποβάλλονται μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας ηλεκτρονικής υποβολής και διαχείρισης αιτήσεων της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) του Υπουργείου Οικονομικών www.keyd.gov.gr.

Βήματα ένταξης

  1. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση ενδιαφέροντος, παρέχοντας εξουσιοδότηση για την άρση τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου.
  2. Το σύστημα θα αντλεί όλα τα στοιχεία που αφορούν σε οφειλές, εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία.
  3. Με αυτοματοποιημένο τρόπο, η πλατφόρμα θα ορίζει τη ρύθμιση για εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.
  4. Πιστωτικά ιδρύματα και funds θα υποβάλλουν ξεχωριστή πρόταση ρύθμισης.
  5. Αν η πρόταση εξασφαλίσει τη συναίνεση οφειλέτη και πλειοψηφίας πιστωτών θα αποστέλλεται σε εφορία και ταμεία για έγκριση.
  6. Αν τηρούνται οι προϋποθέσεις θα παρέχεται η έγκριση.

Οι εξειδικευμένοι συνεργάτες της MDC Stiakakis αναλαμβάνουν τη διαδικασία ελέγχου των κριτηρίων επιλεξιμότητας αλλά και της ένταξης σας στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, με σκοπό την εξυγίανση και την οικονομική ανάκαμψη.

Δείτε επίσης: Ερωτήσεις & Απαντήσεις για τον νέο Εξωδικαστικό Μηχανισμό ρύθμισης οφειλών.

Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση επιθυμείτε.

Email: info@mdcstiakakis.gr

Τηλ. 2810 280985 Fax: 2810 224343