18 αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικό που ενεργοποιούνται εντός του 2024

18 αλλαγές σε εργασιακά και ασφαλιστικό που ενεργοποιούνται εντός του 2024

Το 2024 είναι ένα έτος σημαντικών αλλαγών στους όρους εργασίας και τις συνθήκες απασχόλησης, με ενισχύσεις για μια σημαντική μερίδα των συνταξιούχων και ανατροπές στη διαδικασία καταβολής των επιδομάτων. Θα υλοποιηθούν τουλάχιστον 18 νομοθετικές παρεμβάσεις που ανακατατάσσουν το τοπίο στους τομείς της εργασίας και της κοινωνικής ασφάλισης. Αυτοί οι νόμοι, που κατά κύριο λόγο ψηφίστηκαν στο τελευταίο εξάμηνο του 2023, τίθενται σε εφαρμογή στην αρχή του νέου έτους.

1. Στον χώρο της εργασίας, η πιο σημαντική ενέργεια είναι το «ξεπάγωμα» των τριετιών, που θα υλοποιηθεί με νομοθετική ενέργεια ψηφισμένη πρόσφατα, νωρίτερα από το αναμενόμενο. Στην πράξη, το μέτρο για το 2024 αφορά λιγότερους από 100.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, που θα δουν αυξήσεις από 78 έως 234 ευρώ μηνιαίως. Αυτό επειδή αφορά μόνο τους «παλιούς» ασφαλισμένους (πριν το 2012) με κατώτατο μισθό και όσους έχουν ενεργή κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας με επιδόματα προϋπηρεσίας.

2. Επίσης εμβληματική είναι η εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στο λιανεμπόριο και τη βιομηχανία, καλύπτοντας περίπου 100.000 επιχειρήσεις και 600.000 εργαζομένους, με αναμενόμενη επέκταση στην εστίαση και τον τουρισμό από το καλοκαίρι και μετά.

3. Παράλληλα, από τις αρχές του νέου έτους και συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο, αναμένεται η εφαρμογή των νέων «ευελιξιών» στην εγχώρια αγορά εργασίας. Παραδείγματα αυτών είναι:

4. Η εισαγωγή 13ωρης ημερήσιας εργασίας για παράλληλη απασχόληση σε πολλούς εργοδότες.

5. Η δυνατότητα καταγγελίας σύμβασης εργασίας χωρίς αποζημίωση απόλυσης για δοκιμαστική περίοδο απασχόλησης έξι μηνών.

6. Η ευκαιρία για επιχειρήσεις που συμμετέχουν στη ψηφιακή κάρτα εργασίας να μην δηλώνουν προ της έναρξης τις αλλαγές, τις τροποποιήσεις του ωραρίου εργασίας ή την υπερωριακή απασχόληση, όπως γινόταν μέχρι τώρα.

7. Η εργασία κατά την 6η ημέρα της εβδομάδας σε επιχειρήσεις με συνεχή λειτουργία και εναλλασσόμενες βάρδιες, με προσαύξηση 40% για την επιπλέον εργασία.

8. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, δικαίωμα εργασίας την 6η ημέρα για επιχειρήσεις που δεν λειτουργούν συνεχώς και εφαρμόζουν πενθήμερο.

9. Η απασχόληση των εργαζομένων την Κυριακή και τις επίσημες αργίες, επιτρέπεται σε συγκεκριμένους τομείς και δραστηριότητες, όπως σε εκπαιδευτικά κέντρα πιλότων, τη βιομηχανία τροφίμων, την εμφιάλωση νερού και την παραγωγή αναψυκτικών.

10. Ρύθμιση του εργάσιμου χρόνου μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου, με πρωτοβουλία της εταιρείας.

11. Αλλαγές πρόκειται να γίνουν και στη διαδικασία πληρωμής των επιδομάτων από τον ΟΠΕΚΑ και τη ΔΥΠΑ. Ειδικότερα, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024 αναμένεται η σταδιακή υιοθέτηση της προπληρωμένης κάρτας για τα επιδόματα. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να δαπανήσουν τουλάχιστον το 50% του ποσού της ενίσχυσης ή του επιδόματος σε ηλεκτρονικές συναλλαγές και αγορές, ενώ για το υπόλοιπο ποσό θα είναι δυνατή η ανάληψη μετρητών. Αυτή η διαδικασία θα ισχύει για όλα τα επιδόματα με κάποιες εξαιρέσεις, όπως τα αναπηρικά, το επίδομα στέγασης και οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις της ΔΥΠΑ.

12. Παράλληλα, θα υλοποιηθεί και η επέκταση της χορήγησης ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες, ώστε να λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα μητρότητας από τη ΔΥΠΑ ύψους 780 ευρώ για 9 μήνες.

13. Η εθνική σύνταξη αυξάνεται κατά 12,41 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2024, ενώ το ποσοστό των ανταποδοτικών συντάξεων θα αυξηθεί κατά 3%. Αυτό σημαίνει δεύτερη συνεχή χρονιά αύξησης για τις κύριες συντάξεις όλων των συνταξιούχων. Ωστόσο, περίπου το 30% των συνταξιούχων δεν θα δουν καμία αύξηση στην τσέπη τους, λόγω της ύπαρξης προσωπικής διαφοράς.

14. Οι ασφαλιστικές κατηγορίες που πρέπει να επιλεγούν από περίπου 1,3 εκατομμύρια μη μισθωτούς έως τις 31 Ιανουαρίου 2024, θα έχουν αυξήσεις από 5,35 έως 24 ευρώ τον μήνα. Οι νέες ασφαλιστικές κατηγορίες θα είναι σύμφωνες με τον πληθωρισμό του τρέχοντος έτους, δηλαδή 3,9%.

Ταυτόχρονα, βάσει του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου, από 1η Ιανουαρίου 2024 ισχύουν τα εξής:

15. Θα εφαρμοστεί ενιαίος κανόνας απονομής για τις επικουρικές συντάξεις, ώστε όσοι έχουν τουλάχιστον 15 έτη επικουρικής ασφάλισης να μπορούν να λαμβάνουν τη σύνταξή τους μέσω διαδικασίας ταχείας απονομής.

16. Καταργείται η παρακράτηση 30% στη σύνταξη για τους συνταξιούχους που εργάζονται, και θα αντικατασταθεί από εισφορά επί του εισοδήματος από εργασία.

17. Αυξάνεται το ανώτατο όριο οφειλών από ασφαλιστικές εισφορές για συνταξιοδότηση από 20.000 σε 30.000 ευρώ για τους επαγγελματίες και για τους αγρότες από 6.000 σε 10.000 ευρώ.

18. Αλλάζει το πλαίσιο λειτουργίας των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης και θα εφαρμοστεί κλιμακωτή φορολόγηση, ανάλογα με το αν η παροχή καταβάλλεται εφάπαξ ή μηνιαία, και βάσει των ετών ασφάλισης του δικαιούχου.


Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση επιθυμείτε.