Χρηματοδότηση InvestEU SME Competitiveness – Ανταγωνιστικότητα ΜμΕ με την εγγύηση του ΕΤαΕ

Χρηματοδότηση InvestEU SME Competitiveness – Ανταγωνιστικότητα ΜμΕ με την εγγύηση του ΕΤαΕ

Κεφάλαιο Κίνησης και χρηματοδότηση για επενδυτικά σχέδια, με μειωμένες εξασφαλίσεις και ευνοϊκούς όρους τιμολόγησης, παρέχει το νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα «InvestEU SME Competitiveness – Ανταγωνιστικότητα ΜμΕ» με την εγγύηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ), το οποίο έρχεται μέσω της Eurobank.

Δικαιούχοι

Μικρομεσαίες επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους που απασχολούν λιγότερους από 250 εργαζόμενους, διαθέτουν ετήσιο κύκλο εργασιών έως €50 εκατ. ή/και το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού τους δεν ξεπερνάει τα €43 εκατ.

Η χρηματοδότηση παρέχεται με τη μορφή τοκοχρεολυτικού δανείου, με αποπληρωμή σε μηνιαίες ή 3μηνιαίες δόσεις, για τη χρηματοδότηση όλων των επιχειρηματικών αναγκών. Το μέγιστο ύψος χρηματοδότησης διαμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες της επιχείρησης.

Το πρόγραμμα χρηματοδότησης παρέχεται με την εγγύηση του ΕΤαΕ. Έτσι, εξασφαλίζεται η δυνατότητα για χρηματοδότηση με μειωμένες απαιτήσεις εξασφαλίσεων. Επίσης, η χρηματοδότηση προσφέρεται με μειωμένο περιθώριο επιτοκίου. Η διάρκεια της χρηματοδότησής είναι από 1 έως 10 έτη.

Καλυπτόμενες Δαπάνες

Οι δαπάνες που μπορούν να καλυφθούν μέσα από το πρόγραμμα είναι οι εξής:

  • Κεφάλαιο κίνησης, όπως γενικά έξοδα, που συνδέονται τόσο με τη λειτουργία της επιχείρησης όσο και με την αγορά πρώτων υλών και εμπορευμάτων σε συμφέρουσες τιμές.
  • Υλοποίηση επενδυτικού σχεδίου, όπως απόκτηση νέου και μεταχειρισμένου εξοπλισμού, νέες εγκαταστάσεις.

Κριτήρια Επιλεξιμότητας

Επιλέξιμες για το πρόγραμμα "InvestEU SME Competitiveness – Ανταγωνιστικότητα ΜμΕ" είναι ενδεικτικά μικρομεσαίες επιχειρήσεις που:

  • Είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα που λειτουργούν σε κράτος-μέλος του προγράμματος και δεν διατηρούν εγκατάσταση σε μη συμμορφούμενη δικαιοδοσία.
  • Δεν δραστηριοποιούνται αμιγώς ή δεν έχουν ουσιαστική επικέντρωση σε έναν ή περισσότερους από τους εξαιρούμενους τομείς ή ασκούν κάποια από τις μη επιλέξιμες δραστηριότητες, όπως: παραγωγή και εμπορία όπλων και πυρομαχικών οποιασδήποτε μορφής, ο καπνός ή η παραγωγή απεσταγμένων αλκοολούχων ποτών και συναφών προϊόντων, χαρτοπαιξία, καζίνο και συναφείς επιχειρήσεις.
  • Δεν έχουν υπαχθεί σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας ούτε πληρούν τις προϋποθέσεις του εθνικού δικαίου που τις διέπουν όσον αφορά την υπαγωγή τους σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας μετά από αίτημα των πιστωτών τους.
  • Δεν δραστηριοποιούνται σε παράνομες δραστηριότητες σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, την τυχόν άλλη εθνική νομοθεσία στην οποία υπάγεται η επιχείρηση, τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη διεθνή νομοθεσία.
  • Δεν βρίσκονται σε κατάσταση αποκλεισμού.
  • Δεν αποτελούν πρόσωπο κατά του οποίου έχουν επιβληθεί κυρώσεις και δεν παραβιάζουν περιοριστικά μέτρα.

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να ενημερώνεστε άμεσα για κάθε πρόγραμμα που ανοίγει.

Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση επιθυμείτε.