Τα οικονομικά μέτρα του 2021 - Σύνοψη

Τα οικονομικά μέτρα του 2021 - Σύνοψη

Τα μέτρα του 2021 που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 13 δισ. ευρώ είναι τα ακόλουθα:

  • Αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιόγραφων κατά 75 ημέρες από την αναγραφόμενη ημερομηνία επί εκάστου αξιόγραφου.
  • Τροπολογία, με την οποία απαλλάσσεται και για το μήνα Μάρτιο 2021 από την υποχρέωση καταβολής του συνολικού μισθώματος ο μισθωτής επαγγελματικής μίσθωσης.
  • Επιχειρήσεις (ΚΑΔ) οι οποίες δικαιούνται πλήρη απαλλαγή ή έκπτωση 40% στα ενοίκια για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.
  • Για διάστημα τεσσάρων ετών θα μπορούν, από την αρχή του 2022 και μετά, να ρυθμίσουν τις οφειλές τους χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες, για τα ποσά των εισφορών προς τον e-ΕΦΚΑ που δεν καταβλήθηκαν κατά την πρώτη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού.
  • Για οφειλές βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) και τα Ελεγκτικά Κέντρα που δεν τελούν σε καθεστώς ρύθμισης και για τις οποίες έχουν χορηγηθεί αναστολή είσπραξης και παράταση καταβολής έως τις 30/4/2021, η περίοδος αναστολής είσπραξης παρατείνεται περαιτέρω μέχρι τις 31/12/2021.
  • Σε έως 48 δόσεις θα μπορούν οι οφειλέτες της εφορίας και των ασφαλιστικών ταμείων να εξοφλήσουν τα κορονο-χρέη. Πρόκειται για τις οφειλές της περιόδου Μαρτίου - Ιουνίου 2020 από φυσικά και νομικά πρόσωπα, των οποίων η πληρωμή είχε ανασταλεί έως και το τέλος Απριλίου του 2021.
  • Παρατείνεται η καταβολή και αναστέλλεται η είσπραξη της δόσης του μηνός Φεβρουαρίου ρυθμισμένων στη φορολογική διοίκηση οφειλών για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους άμεσα πληττόμενους κλάδους, καθώς και για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή.
  • Μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2021, θα πρέπει να πληρωθούν η 8η δόση του φόρου εισοδήματος, η 6η δόση του ΕΝΦΙΑ και ο ΦΠΑ.
  • Αναστολή παίρνει η πληρωμή της δόσης Φεβρουαρίου για τις ρυθμίσεις οφειλών προς την Εφορία. Οι ΚΑΔ που δικαιούνται της αναστολής δημοσιεύτηκαν.
  • Επιστρεπτέα Προκαταβολή V - Δυνατότητα υποβολής αίτησης μέχρι 15/2/21.
  • Επιστρεπτέα Προκαταβολή VI - Δυνατότητα υποβολής αίτησης μέχρι 22/2/21.
  • Επιστρεπτέα προκαταβολή VII - Έχουν εξεταστεί δύο σενάρια: να αλλάξει η περίοδος αναφοράς, ώστε να συγκρίνεται το πρώτο δίμηνο του 2021 με του 2020 ή να γίνει σύγκριση του πρώτου τριμήνου του 2021 με του 2019 με ειδική μέριμνα και πάλι για τις επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν για πρώτη φορά στο μεσοδιάστημα.
  • «ΓΕΦΥΡΑ 1» Από το τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των δανειοληπτών που θα αρχίσουν να επιδοτούνται για την πληρωμή της δόσης του στεγαστικού τους δανείου, από το πρόγραμμα.
  • «ΓΕΦΥΡΑ 2» Οι δικαιούχοι θα είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες, εφόσον θα πληρούν τα σχετικά κριτήρια που θα αποφασιστούν, θα δικαιούνται επιδότηση που θα φτάνει ακόμη και στο 90% για χρονικό διάστημα 9 μηνών.
  • Επιδότηση πάγιων δαπανών. Θα αφαιρούνται τα χρήματα που δόθηκαν στο πλαίσιο των επιστρεπτέων προκαταβολών και οι επιχειρήσεις θα επιδοτούνται για τη διαφορά. Και το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μετά τον Μάιο.
  • Η κυβέρνηση προχώρησε επίσης στη λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης και διευκόλυνσης της αγοράς εργασίας έως τις 28 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19.

Πιο αναλυτικά, τα συγκεκριμένα εργατικά μέτρα διαμορφώνονται ως εξής:

  1. Υποχρεωτική προαναγγελία από 11/2/2021 ως και 14/2/2021 των αναστολών συμβάσεων εργασίας για τον μήνα Φεβρουάριο.
  2. Επέκταση του «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έως τις 31 Μαρτίου 2021.
  3. Ενεργοποιούνται εκ νέου οι άδειες ειδικού σκοπού με το κλείσιμο σχολικών μονάδων.
  4. Διατηρείται στο 50% το ποσοστό υποχρεωτικής τηλεργασίας, όπου αυτή είναι εφικτή.
  5. Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.).
  6. Ευελιξία δύο ωρών στην προσέλευση και αποχώρηση & χορήγηση ολιγόωρης άδειας για διενέργεια τεστ.
  7. Ειδική πλατφόρμα υποβολής δήλωσης από εργοδότες σε επιχειρήσεις άνω των 20 ατόμων για πραγματοποίηση rapid test σε εργαζομένους, εφόσον αυτοί το επιθυμούν.
  8. Εργαζόμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες μπορούν να παρέχουν την εργασία τους με το σύστημα της εξ αποστάσεως εργασίας ή να τεθεί σε αναστολή η σύμβαση εργασίας τους όχι πέραν της 28/2/2021.
  9. Επεκτείνεται το μέτρο υποβολής μονομερών δηλώσεων για αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού για Ιανουάριο και Φεβρουάριο.
  10. Με υποβολή μονομερούς δήλωσης, άνεργοι από τον κλάδο τουρισμού-επισιτισμού για τους οποίους δεν υφίσταται υποχρέωση επαναπρόσληψης θα λάβουν έκτακτη αποζημίωση 400 ευρώ (προσαυξημένη κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο) για Ιανουάριο και Φεβρουάριο.
  11. Με ΚΥΑ που θα δημοσιευθεί, καθίστανται δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί, εποχικοί εργαζόμενοι σε τουριστικά γραφεία, χειμερινά καταλύματα, χιονοδρομικά κέντρα.
  12. Παρατείνεται για 2 μήνες η διάρκεια της τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων, του βοηθήματος ανεργίας για όσους δικαιούχους έληξε ή θα λήξει τον Ιανουάριο και αντίστοιχα τον Φεβρουάριο.
  13. Χορηγείται ειδική οικονομική ενίσχυση για επιχειρήσεις-εργοδότες ξενοδοχειακών καταλυμάτων δωδεκάμηνης λειτουργίας, με περισσότερους από 50 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.
  14. Κάλυψη εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για το διάστημα 1/9/20-31/3/21 στα τουριστικά καταλύματα 12μηνης λειτουργίας βάσει ακαθαρίστων εσόδων.
  15. Χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης στις επιχειρήσεις πολιτισμού.