Blockchain εναντίον όλων

Blockchain εναντίον όλων

Τι κοινό έχουν μια τράπεζα, ένας πάροχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ένας πάροχος cloud computing και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;

Το Blockchain είναι σίγουρα γνωστό σε ένα μεγάλο ποσοστό των αναγνωστών αυτού του άρθρου. Εύλογο αν αναλογιστεί κανείς ότι από τις 3 Ιανουαρίου του 2009 δημιουργήθηκε το Bitcoin, το περίφημο κρυπτο-νόμισμα, που βασίζεται εξολοκλήρου στην τεχνολογία του Blockchain. Αυτό που διαφοροποιεί το Bitcoin από όλα τα υπόλοιπα νομίσματα είναι οι ιδιότητες που του προσδίδει το Blockchain. Θα περιγράψω εν συντομία τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το Blockchain, ώστε αργότερα να μπορέσω να απαντήσω στο ερώτημα της πρώτης παραγράφου.

Πρόκειται για μια αποκεντρωμένη βάση δεδομένων, όπου οι συναλλαγές βασίζονται στο πρωτόκολλο peer to peer (P2P), δηλαδή από χρήστη σε χρήστη. Πιο συγκεκριμένα οι συναλλαγές εκτελούνται κρυπτογραφημένες μεταξύ των χρηστών χωρίς την παρεμβολή ενδιαμέσων, παρέχοντας έτσι απόλυτη ανωνυμία. Κάθε συναλλαγή καταγράφεται στην βάση δεδομένων σαν ένα επιπλέον τετράγωνο (block) και κάθε επόμενο τετράγωνο είναι ένας κατακερματισμός του προηγούμενου. Αυτό κάνει κάθε συναλλαγή μη αναστρέψιμη. Έτσι, το Blockchain παίρνει τη μορφή ενός δενδροειδούς διαγράμματος με ένα μοναδικό χαρακτηριστικό: Ένα στιγμιότυπο του Blockchain περιλαμβάνει όλες τις συναλλαγές που έχουν εκτελεστεί μέχρι εκείνη τη στιγμή. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν «ηλεκτρονικά νομίσματα» αλλά μόνο καταγεγραμμένες συναλλαγές. Κάθε συναλλαγή ελέγχεται από το δίκτυο έτσι ώστε να επαληθεύεται από όλα τα μπλοκ, επομένως είναι αδύνατο να «ξεγελαστεί» το σύστημα προκειμένου να εκτελεστεί μία δόλια συναλλαγή.

Το νόμισμα σαν ένοια είναι μία συμφωνία ανταλλαγής μεταξύ ανθρώπων. Κάθε άτομο, βασιζόμενο στις πληροφορίες που διαθέτει, ορίζει μια τιμή Χ που είναι πρόθυμος/η να ανταλλάξει για να αποκτήσει ένα αγαθό Ψ. Η τιμή Χ περιλαμβάνει την υλική αλλά και την άυλη (ψυχολογική) ωφέλεια που πιστεύει το άτομο ότι θα προσκομίσει αποκτώντας το συγκεκριμένο αγαθό. Οποιαδήποτε τιμή μικρότερη ή ίση με το Χ παρακινεί το άτομο να αγοράσει το προϊόν (ή την υπηρεσία). Κανείς δεν μπορεί να περιορίσει λοιπόν μια ομάδα καταναλωτών από το να συμφωνήσει ότι το X θα είναι το Bitcoin. Σε αυτή την περίπτωση, οι τράπεζες ως φυσική αποθήκη χρημάτων περιθωριοποιούνται. Χωρίς τις καταθέσεις των πελατών τους, οι τράπεζες δεν έχουν στη διάθεσή τους τον πιο σημαντικό πόρο για αυτές, δηλαδή την ρευστότητα, για να προσφέρουν υπηρεσίες που παράγουν έσοδα (π.χ. δάνεια). Κατά πόσο είναι οι τράπεζες έτοιμες να διατηρίσουν την προστιθέμενη αξία τους όταν έρχονται αντιμέτωπες με ένα αποκεντρωμένο νομισματικό δίκτυο;

Μια λιγότερο δημοφιλής εφαρμογή επάνω στο Blockchain είναι η υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ονομάζεται Bitmessage. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η ανταλλαγή μηνυμάτων ο ίδιος με αυτόν των συναλλαγών του Bitcoin. Κάθε μήνυμα είναι μια κρυπτογραφημένη συναλλαγή, δηλαδή ένα νέο τετράγωνο στο υπάρχον Blockchain. Όπως το Bitcoin, έτσι και το Bitmessage λειτουργεί αποκεντρωμένα και βασίζεται στην υπολογιστική ισχύ των χρηστών του. Όταν ο επικεφαλής επιστήμονας της Google Peter Norvig ρωτήθηκε για το μυστικό επιτυχίας της Google, απάντησε: «Δεν έχουμε καλύτερους αλγόριθμους, έχουμε περισσότερα δεδομένα». Το τελευταίο πράγμα που επιθυμεί λοιπόν η Google και οι αντίστοιχες εταιρείες είναι περιεχόμενο το οποίο θα ελέγχεται από τους χρήστες του.

Το Blockchain είναι μία ισχυρή τεχνολογία που μπορεί να εφαρμοστεί σε οτιδήποτε μπορεί να μεταφραστεί σε 0 και 1. Η αρχή ήταν το Bitcoin, ακολούθησε μία σωρεία νέων εφαρμογών και άλλων νομισμάτων βασισμένων στο Blockchain. Τι μπορεί να ακολουθήσει;

Μία νέα πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης βασισμένη στην ίδια φιλοσοφία λειτουργεί ήδη και ονομάζεται Twister. Βασίζεται και αυτή στο Blockchain με μηνύματα αντί για συναλλαγές νομισμάτων. Σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο, δεν υπάρχει εταιρεία-προμηθευτής της πλατφόρμας που να αποκομίζει κέρδος από τη χρήση προσωπικών πληροφοριών.

Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, είναι ο κλάδος παροχής υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (cloud computing). Η ιδέα του Blockchain είναι σε νηπιακό στάδιο όσον αφορά το cloud storage, όμως εάν κάποια στιγμή βρει εφαρμογή σε αυτόν τον τομέα, θα μετασχηματίσει εντελώς την αποθήκευση δεδομένων όπως την γνωρίζουμε.

Η ιδέα είναι ότι με τη χρήση του Blockchain, όλοι θα είναι σε θέση να παρέχουν μια «μικρή γωνία» από τον περίσιο αποθηκευτικό χώρο του δίσκου τους, με κάποιο αντάλλαγμα (πχ. μερικές υποδιαιρέσεις από κάποιο κρυπτονόμισμα). Ο P2P αποθηκευτικός χώρος θα έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει σε ισχύ οποιοδήποτε υπάρχον data center εκατοντάδων τετραγωνικών στρεμμάτων. Είναι μια περίπλοκη ιδέα σε βρεφικό στάδιο και ακούγεται η ιδανικότερη λύση για ανθρώπους που θέλουν ιδιωτικότητα δεδομένων, αλλά ταυτόχρονα δεν θα ήθελαν να εγκαταλείψουν την ιδέα του ανοικτού διαδικτύου (open web).

Καταλήγοντας λοιπόν, η απάντηση στο ερώτημα τι κοινό έχουν μια τράπεζα, ένας πάροχος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ένας πάροχος cloud computing και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι πως όλες αυτές οι εταιρείες έχουν το Blockchain ως κοινό ανταγωνιστή.

 

Το ανωτέρω κείμενο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστά τις εξειδικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην MDC Stiakakis Α.Ε. (Μονής Καρδιωτίσης 49, Ηράκλειο | +30 2810 280985 | www.mdcstiakakis.gr)
Καλοσήρθατε στον ιστότοπό μας!

Χρησιμοποιούμε cookies, για να σας προσφέρουμε προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Επιλέξτε το κουμπί «Αποδοχή Όλων» και βοηθήστε μας να προσαρμόσουμε τις προτάσεις μας αποκλειστικά στο περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Εναλλακτικά επιλέξτε όποια επιθυμείτε και πατήστε «Αποδοχή Επιλεγμένων».

Καλοσήρθατε στον ιστότοπό μας!