Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων

Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων

Ημερομηνίες προγράμματος

Έναρξη αιτήσεων: 12/05/2023

Προθεσμία υποβολής: 12/07/2023

Περίληψη

Η πρόσκληση για το υποέργο «Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων» της Δράσης «Οικονομικός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα» του Άξονα 1 «Οικονομικός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα» του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δημοσιεύτηκε στην διαύγεια. Το υποέργο έχει προϋπολογισμό €181.521.000 που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την περίοδο 2022-2025.

Στόχος του υποέργου είναι η δημιουργία οικονομιών κλίμακας και βιώσιμων εκμεταλλεύσεων, ενώ δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι Συλλογικά Σχήματα, Οργανώσεις Παραγωγών και σχήματα που εφαρμόζουν Συμβολαιακή Γεωργία.

Επιδότηση

Ο κατώτατος προϋπολογισμός κάθε πρότασης προβλέπεται για τις ΜΜΕ στο 0,5 εκατ. ευρώ και ο μέγιστος στα 12,5 εκατ. ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Τα ποσοστά ενίσχυσης κυμαίνονται από 15% έως 55% ανάλογα την Περιφέρεια και το μέγεθος της επιχείρησης. Για τις ΜΜΕ το ποσοστό ενισχύσεων ανέρχεται στο 55%.

Περιφέρειες Μέγεθος Επιχειρήσεων
Μεγάλες Μεσαίες Μικρές
Βόρειο Αιγαίο 45% 55% 55%
Κρήτη 40% 50% 55%
Ανατολική Μακεδονία-Θράκη 45% 55% 55%
Κεντρική Μακεδονία 45% 55% 55%
Δυτική Μακεδονία 40% 50% 55%
Ήπειρος 45% 55% 55%
Θεσσαλία 45% 55% 55%
Ιόνια Νησιά 40% 50% 55%
Δυτική Ελλάδα 45% 55% 55%
Στερεά Ελλάδα 40% 50% 55%
Πελοπόννησος 40% 50% 55%
Νότιο Αιγαίο 30% 40% 50%
Ανατολική Αττική/ Δυτική Αττική/ Πειραιάς & νήσοι 25% 35% 45%
Δυτικός τομέας Αθηνών 15% 25% 35%

Καθεστώτα Ενισχύσεων

Στο πλαίσιο της πρόσκλησης καθορίζονται τα ακόλουθα καθεστώτα ενισχύσεων που περιλαμβάνουν:

α) ενισχύσεις στη μεταποίηση και εμπορία γεωργικού προϊόντος: Αφορά σε κάθε επέμβαση επί γεωργικού προϊόντος από την οποία προκύπτει επίσης γεωργικό προϊόν, με εξαίρεση τις εργασίες εντός της γεωργικής εκμετάλλευσης που είναι απαραίτητες για την προετοιμασία προϊόντος ζωικής ή φυτικής προέλευσης για την πρώτη του πώληση

β) ενισχύσεις στη μεταποίηση και εμπορία μη γεωργικού προϊόντος: Αφορά σε κάθε επέμβαση επί γεωργικού προϊόντος, ως Α΄ ύλη της παραγωγικής διαδικασίας, από την οποία προκύπτει προϊόν το οποίο δεν καλύπτεται από το παράρτημα I της Συνθήκης για την Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σύμφωνα με το άρθρο 2, παρ. 56 του ΓΑΚ)

Επιλέξιμες Δαπάνες

Για τον υπολογισμό της έντασης των ενισχύσεων και των επιλέξιμων δαπανών, όλα τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται υπολογίζονται πριν από την αφαίρεση φόρων ή άλλων επιβαρύνσεων.

Η ένταση της ενίσχυσης σε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε MME, ορίζεται σύμφωνα με τα ανώτατα όρια του παραπάνω πίνακα για κάθε περιφέρεια και δεν δύναται να ξεπερνά σε ποσοστό το 50% της επιλέξιμης δαπάνης.

Επίσης. η ένταση της ενίσχυσης για συμμετοχή ΜΜΕ σε εμπορικές εκθέσεις, ορίζεται σύμφωνα με τα ανώτατα όρια του παραπάνω πίνακα για κάθε περιφέρεια και δεν δύναται να ξεπερνά σε ποσοστό το 50% της επιλέξιμης δαπάνης.

Η ένταση της ενίσχυσης καινοτομίας για ΜΜΕ, ορίζεται σύμφωνα με τα ανώτατα όρια του παραπάνω πίνακα για κάθε περιφέρεια και δεν δύναται να ξεπερνά σε ποσοστό το 50% της επιλέξιμης δαπάνης.

Η ένταση της ενίσχυσης σε δαπάνες για την υπέρβαση ενωσιακών προτύπων ή για την αύξηση της προστασίας του περιβάλλοντος ελλείψει ενωσιακών προτύπων ορίζεται σύμφωνα με τα ανώτατα όρια του παραπάνω πίνακα για κάθε περιφέρεια και δεν μπορεί να ξεπερνά σε ποσοστό το 40% της επιλέξιμης δαπάνης. Η ένταση της ενίσχυσης αυξάνεται στο 55%, στην περίπτωση ενισχύσεων που χορηγούνται σε μικρές επιχειρήσεις και στο 50%, στην περίπτωση ενισχύσεων που χορηγούνται σε μεσαίες επιχειρήσεις.

Η ένταση της ενίσχυσης για δαπάνες που αφορούν στην προώθηση της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, ορίζεται σύμφωνα με τα ανώτατα όρια του παραπάνω πίνακα για κάθε περιφέρεια και δεν δύναται να ξεπερνά σε ποσοστό το 45% της επιλέξιμης δαπάνης. Η ένταση της ενίσχυσης αυξάνεται στο 55% για τις ΜΜΕ.

Δικαιούχοι Πρόσκλησης

Νομικά πρόσωπα που είτε ανήκουν στις ΜΜΕ, είτε στις μεγάλες επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά ή/και διπλογραφικά βιβλία και την ημερομηνία υποβολής της αίτησης ενίσχυσης και πληρούν μια από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) Είναι Ομάδες Παραγωγών (Ομ.Π.), Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.), Ενώσεις Οργανώσεων Παραγωγών, Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ), Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) και Ανώνυμες Εταιρίες των οποίων η πλειοψηφία των μετοχών ανήκει σε Αγροτικούς Συνεταιρισμούς του ν. 4673/2020 «Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις».

β) Είναι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις του ν. 4430/2016 και εταιρίες του εμπορικού δικαίου, εκτός αυτών της ανωτέρω περίπτωσης α), οι οποίες: εφαρμόζουν συμβολαιακή γεωργία υπό τους ακόλουθους όρους, προϋποθέσεις και περιορισμούς:

  1. εφόσον μεταποιούν ή/και εμπορεύονται γεωργικό προϊόν με παραγόμενο, τελικό γεωργικό προϊόν, κατ’ ελάχιστον το 40% κατ’ έτος, της αξίας των Α’ υλών που χρησιμοποιούνται στην ενισχυόμενη επένδυση είναι γεωργικό προϊόν συμβολαιακής γεωργίας,
  2. εφόσον μεταποιούν ή/και εμπορεύονται γεωργικό προϊόν, με τελικό προϊόν μη γεωργικό προϊόν και κατ’ ελάχιστον το 40% κατ’ έτος, της αξίας του γεωργικού προϊόντος που χρησιμοποιείται, ως Α΄ ύλη, στην ενισχυόμενη επένδυση, είναι γεωργικό προϊόν συμβολαιακής γεωργίας.
  3. η υποχρέωση εφαρμογής της συμβολαιακής γεωργίας ξεκινάει από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της υλοποίησης της επένδυσης και τα συμβόλαια είναι τουλάχιστον 3-ετούς διάρκειας.
  4. με την πάροδο 3-ετίας από την ολοκλήρωση της υλοποίησης της επένδυσης και εντός προθεσμίας 2 μηνών, ο δικαιούχος υποχρεούται να προσκομίσει ενυπόγραφη βεβαίωση ορκωτού λογιστή όπου θα τεκμηριώνεται η ανωτέρω προϋπόθεση των περιπτώσεων αα) και ββ).

γ) Είναι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις του ν. 4430/2016 και εταιρίες του εμπορικού δικαίου, εκτός αυτών της περίπτωσης α) πιο πάνω, οι οποίες εμφανίζουν βαθμό καθετοποίησης σε ποσοστό τουλάχιστον 40%, αξιοποιώντας ιδιοπαραγόμενα αγροτικά προϊόντα. Η υποχρέωση διατήρησης του ποσοστού καθετοποίησης ξεκινάει μετά την ολοκλήρωση της υλοποίησης της επένδυσης και είναι 3-ετής. Με την πάροδο της 3-τίας από την έναρξη της υποχρέωσης καθετοποίησης της παραγωγής και εντός προθεσμίας 2 μηνών, ο δικαιούχος υποχρεούται να προσκομίσει ενυπόγραφη βεβαίωση ορκωτού λογιστή, όπου θα τεκμηριώνεται η ανωτέρω προϋπόθεση.

δ) Δικαιούχοι δύνανται να κριθούν και υπό σύσταση νομικά πρόσωπα, που ολοκληρώνουν τις διαδικασίες σύστασης πριν την έκδοση της ατομικής εγκριτικής απόφασης ενίσχυσης, της παραγράφου 12.1.

Δεν δύνανται να κριθούν δικαιούχοι πρόσωπα που λειτουργούν υπό τη μορφή της εταιρείας αστικού δικαίου, με εξαίρεση τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές επιχειρήσεις και της κοινοπραξίας.

Κριτήρια επιλεξιμότητας

ΚΡΙΤΗΡΙΟ 1 : Ωριμότητα Επενδυτικού Σχεδίου.

ΚΡΙΤΗΡΙΟ 2 : Νόμιμη σύσταση δικαιούχου

ΚΡΙΤΗΡΙΟ 3 : Πράσινη μετάβαση

ΚΡΙΤΗΡΙΟ 4 : Επένδυση στην καινοτομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό

ΚΡΙΤΗΡΙΟ 5 : Βιωσιμότητα της επένδυσης

Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του Υποέργου

Η υποβολή των αιτήσεων θα πραγματοποιηθεί από 12 Μαΐου 2023 έως 12 Ιουλίου 2023.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων ξεκινά την 13η Ιουλίου 2023 έως την 29η Σεπτεμβρίου 2023.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2023 (Οκτώβριος) αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής, αξιολόγησης και ελέγχου των σχετικών αιτημάτων πληρωμής.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να ενημερώνεστε άμεσα για κάθε πρόγραμμα που ανοίγει.

Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση επιθυμείτε.