ΕΠΑλΘ: Καινοτομία στην υδατοκαλλιέργεια

ΕΠΑλΘ: Καινοτομία στην υδατοκαλλιέργεια

Ανάπτυξη τεχνικής, επιστημονικής ή οργανωτικής γνώσης σε εκμεταλλεύσεις υδατοκαλλιέργειας, η οποία συγκεκριμένα θα περιορίζει την επίπτωση στο περιβάλλον, θα μειώνει την εξάρτηση από ιχθυάλευρα και ιχθυέλαια, θα ενισχύει μια βιώσιμη χρήση των πόρων στην υδατοκαλλιέργεια, θα βελτιώνει την καλή διαβίωση των ζώων ή θα διευκολύνει νέες βιώσιμες καινοτόμους μεθόδους παραγωγής.

Ανάπτυξη ή εισαγωγή στην αγορά νέων ειδών υδατοκαλλιέργειας με καλές προοπτικές στην αγορά, νέων ή σημαντικά βελτιωμένων προϊόντων, ή βελτιωμένων συστημάτων διαχείρισης και οργάνωσης.

Διερεύνηση της τεχνικής ή οικονομικής σκοπιμότητας των καινοτομιών, των προϊόντων ή των διαδικασιών.

Σε ποιους απευθύνεται

  • Ερευνητικοί οργανισμοί (ΑΕΙ, ΑΤΕΙ, Ερευνητικά Κέντρα, Ινστιτούτα, Τεχνολογικοί φορείς) σύμφωνα με τους ορισμούς των Ν. 4310/2014 και Ν. 4386/2016 όπως ισχύουν.
  • Επιχειρήσεις υδατοκαλλιέργειας

Περίοδος υποβολής

από 2/10/2017 έως εξαντλήσεως προϋπολογισμού

Οι προτάσεις υποβάλλονται αποκλειστικά μέσω ΟΠΣ – ΕΣΠΑ και μόνο η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται υπογεγραμμένη στην «ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑΣ» στη διεύθυνση Μιχαλακοπούλου 103, 115 27 Αθήνα. Δεν θα γίνονται δεκτές οι αιτήσεις χρηματοδότησης για τις οποίες δεν έχει προηγηθεί η ηλεκτρονική υποβολή της πρότασης στο ΟΠΣ ΕΣΠΑ.

Είδος ενίσχυσης

     

Επικράτεια της Χώρας

Απομακρυσμένα Ελληνικά Νησιά

1

Πολύ μικρές, μικρές & μεσαίες επιχειρήσεις

Δημόσια Ενίσχυση

50% 85%

Ιδιωτική Συμμετοχή

50% 15%
2

Λοιπές επιχειρήσεις

Δημόσια Ενίσχυση

30%  
Ιδιωτική Συμμετοχή 70%
3

Ερευνητικοί Οργανισμοί

Δημόσια Ενίσχυση

100% 100%
Ιδιωτική Συμμετοχή 0% 0%

Περιοχή εφαρμογής

Όλη η Ελλάδα

Όροι και προϋποθέσεις

Οι Πράξεις μπορούν να υλοποιηθούν με δύο τρόπους:

  • Από μία ή περισσότερες επιχειρήσεις υδατοκαλλιέργειας σε συνεργασία με έναν ή περισσότερους ερευνητικούς Οργανισμούς οι οποίοι θα έχουν τον ρόλο του εξωτερικού συνεργάτη των επιχειρήσεων (υπεργολάβοι). Σε περίπτωση που υπάρχουν περισσότερες της μίας επιχειρήσεις υδατοκαλλιέργειας, αυτές θα συμμετέχουν στην Πράξη με την μορφή σύμπραξης στην οποία θα πρέπει να αναφέρεται ποιος είναι ο συντονιστής και ποιοί οι εταίροι.
  • Από μία ή περισσότερες επιχειρήσεις υδατοκαλλιέργειας σε σύμπραξη με έναν ή περισσότερους ερευνητικούς Οργανισμούς. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ένας από τους φορείς της σύμπραξης ορίζεται ως Συντονιστής Φορέας ο οποίος θα καλείται «Δικαιούχος» της Πράξης ενώ οι υπόλοιποι φορείς θα καλούνται «εταίροι» της Πράξης.

Σε κάθε περίπτωση οι Ερευνητικοί Οργανισμοί είτε ως συμπράττοντες είτε ως υπεργολάβοι έχουν την ευθύνη της επιστημονικής παρακολούθησης των Πράξεων και της επικύρωσης των αποτελεσμάτων τους.

Δεν χορηγείται στήριξη για Πράξεις που αφορούν μόνο βασική έρευνα. Επίσης μικρές τεχνικές βελτιώσεις γνωστών τεχνολογιών δεν αρκούν για να δοθεί στήριξη. Οι Πράξεις δεν πρέπει να έχουν άμεσα εμπορικό χαρακτήρα. Ενδεχόμενα κέρδη, παραγόμενα στη διάρκεια της υλοποίησης αφαιρούνται από τη δημόσια ενίσχυση που χορηγείται στη σχετική πράξη.

Ως μέγιστος συνολικός προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων Πράξεων ορίζεται το ποσό των 600.000 ευρώ. Στην περίπτωση που το υποβαλλόμενο επενδυτικό σχέδιο έχει προϋπολογισμό μεγαλύτερο του ανώτατου ορίου που ορίζεται παραπάνω, το ποσό πέραν της δημόσιας χρηματοδότησης για την κάλυψη του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού θα θεωρείται ιδιωτική συμμετοχή για την υλοποίηση του σχεδίου. Στην περίπτωση αυτή, παρόλο που οι υπερβάλλουσες δαπάνες δεν επιχορηγούνται, αντικείμενο αξιολόγησης και παρακολούθησης-ελέγχου αποτελεί το σύνολο της επενδυτικής πρότασης και το σύνολο του υπερβάλλοντος κόστους.

Τι χρηματοδοτείται

Ενδεικτικά χρηματοδοτούνται:

  • Δαπάνες προσωπικού
  • Δαπάνες για όργανα, εξοπλισμό και εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων
  • Δαπάνες για εξωτερικούς πάροχους (συμβουλευτικές υπηρεσίες, έρευνα επί συμβάσει κλπ.)
  • Πρόσθετα γενικά έξοδα
  • Δαπάνες διάχυσης αποτελεσμάτων.

Προϋπολογισμός

€ 10.000.000

Πηγή: espa.gr

Για να δείτε όλα τα διαθέσιμα επιχορηγούμενα προγράμματα πατήστε εδώ.

Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση επιθυμείτε.

Email: grants@mdcstiakakis.gr

Τηλ. 2810 280985 Fax: 2810 224343