Δάνεια €2,5 δισ. με ευνοϊκούς όρους για 60.000 ΜμΕ

Δάνεια €2,5 δισ. με ευνοϊκούς όρους για 60.000 ΜμΕ

Τέσσερα χρηματοδοτικά προγράμματα συνολικού ύψους €2,5 δισ. περιλαμβάνονται στην πρωτοβουλία "Know your customer" της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Το πρόγραμμα θα παράσχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό σε 60.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις που είναι μεν υγιείς και ενήμερες αλλά αποκλείονταν από τις τράπεζες λόγω μεγέθους.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερα χρηματοδοτικά προγράμματα, συνολικού ύψους €2,5 δισ.

Όπως επεσήμανε εξειδικεύοντας το πρόγραμμα η διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, Αθηνά Χατζηπέτρου, η πλατφόρμα "Know your customer" θα είναι διασυνδεδεμένη με την ΑΑΔΕ, τον ΕΦΚΑ και τον Τειρεσία ώστε να πιστοποιεί την φορολογική, ασφαλιστική ενημερότητα και τη φερεγγυότητα των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων. Στην ίδια πλατφόρμα οι επιχειρηματίες θα υποβάλουν σε τυποποιημένη φόρμα τα επιχειρηματικά τους σχέδια και θα δηλώνουν τις τράπεζες στις οποίες θέλουν να απευθυνθούν ενώ θα υπάρχουν δικλείδες που θα αποσκοπούν στην ανταπόκριση των τραπεζών.

Τα προγράμματα

  1. Πράσινα συγχρηματοδοτούμενα δάνεια με μερική επιδότηση του επιτοκίου για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιύνται στους τομείς της ενεργειακής απόδοσης/μετάβασης καθώς και στην ανάπτυξη ΑΠΕ. Είναι δάνεια 80.000-8 εκατ. Ευρώ με συγχρηματοδότηση 40 % από το πρόγραμμα και 60% από την τράπεζα, και διάρκεια 5-10 χρόνια.
  2. Δάνεια ψηφιακής αναβάθμισης 25.000-1 εκατ. Ευρώ με συγχρηματοδότηση 40 % από το πρόγραμμα και 60% από την τράπεζα και διάρκεια 2-10 χρόνια για ψηφιοποίηση δραστηριοτήτων με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας.
  3. Δάνεια 10.000-1,5 εκατ. Ευρώ για κεφάλαιο κίνησης με συγχρηματοδότηση 40 % από το πρόγραμμα και 60% από την τράπεζα, διάρκεια 2-5 χρόνια με στόχο την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους και την προστασία των θέσεων εργασίας.
  4. Δάνεια 50.000-10 εκατ. Ευρώ για επιχειρήσεις που έχουν ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο με εγγύηση του ταμείου κατά 80 %, διάρκειας έως 10 ετών.

Βασικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις είναι ότι το τμήμα του δανείου που συγχρηματοδοτείται από την τράπεζα είναι άτοκο με αποτέλεσμα το τελικό επιτόκιο του δανείου να είναι 40 % χαμηλότερο.

Τα τέσσερα προγράμματα θα προκηρυχθούν σε ένα μήνα καθώς σήμερα εκδόθηκε η πρόσκληση συμμετοχής προς τις τράπεζες. Όπως διευκρίνισε η κα Χατζηπέτρου η πλατφόρμα "Know your customer" θα παραμείνει ενεργή σε όλες τις προκηρύξεις της τράπεζας εφεξής.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να ενημερώνεστε άμεσα για κάθε πρόγραμμα που ανοίγει.

Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση επιθυμείτε.