Ανοίγει το πρώτο καθεστώς του νέου Αναπτυξιακού Νόμου

Ανοίγει το πρώτο καθεστώς του νέου Αναπτυξιακού Νόμου

Ενεργοποιείται την επόμενη Τετάρτη ο πολυαναμενόμενος νέος Αναπτυξιακός Νόμος (4887/2022) με πρώτο να ανοίγει το καθεστώς «Μεταποίηση – Εφοδιαστική αλυσίδα».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του ΥΠΑΝ, μετά την προκήρυξη του καθεστώτος «Μεταποίηση - Εφοδιαστική Αλυσίδα» θα ακολουθήσει το καθεστώς του «Τουρισμού» και στη συνέχεια το καθεστώς της «Αγροδιατροφής». Μάλιστα, στόχος του αναπληρωτή υπουργού Νίκου Παπαθανάση είναι έως το τέλος του έτους να έχουν προκηρυχθεί όλα τα καθεστώτα του νέου νόμου.

Το κάθε καθεστώς θα έχει προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ, εκ τω οποίων τα 75 εκατ. θα αφορούν ενισχύσεις με τη μορφή της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης και τα 75 εκατ. φορολογικές απαλλαγές.

Το μέγιστο ύψος της επιχορήγησης - επιδότησης ορίζεται στα 3 εκατ. ευρώ, ενώ αυτό της φορολογικής απαλλαγής στα 5 εκατ. ευρώ.

Ο νόμος προβλέπει επίσης ότι η επιχορήγηση θα χορηγείται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ για τις μεγάλες προβλέπεται η παροχή φορολογικής απαλλαγής.

Εξαίρεση αποτελούν οι περιοχές στις οποίες θα υλοποιηθεί το καθεστώς Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση (ΔΑΜ) -οι οποίες έχουν επιλεγεί για την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμαόπου δυνατότητα επιχορήγησης έχουν και τα επενδυτικά σχέδια των μεγάλων επιχειρήσεων.

Για την υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης «Μεταποίηση - Εφοδιαστική Αλυσίδα», το ελάχιστο ύψος του επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου ανέρχεται σε:

α. 1.000.000 ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις,

β. 500.000 ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις,

γ. 250.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις,

δ. 100.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις,

ε. 50.000 ευρώ για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (Α.Σ.), τους Αστικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.) και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (Α.Ε.Σ.).

Ως ημερομηνία έναρξης της υποβολής αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στο παρόν καθεστώς ορίζεται η 27η Ιουλίου 2022 και ημερομηνία λήξης του κύκλου υποβολών η 31η Οκτωβρίου 2022.

Διαβάστε εδώ αναλυτικά για το καθεστώς «Μεταποίηση – Εφοδιαστική αλυσίδα».


Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να ενημερώνεστε άμεσα για κάθε πρόγραμμα που ανοίγει.

Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση επιθυμείτε.