Φορολογική Αντιμετώπιση Κρυπτονομισμάτων

Τι είναι τα κρυπτονομίσματα;

Τα κρυπτονομίσματα είναι ένας ψηφιακά νομίσματα που χρησιμοποιούν την κρυπτογραφία για ασφάλεια. Υπάρχουν μόνο σε ψηφιακή μορφή και δεν εκδίδονται από μια κεντρική αρχή, όπως οι κεντρικές τράπεζες. Αντί για αυτό, χρησιμοποιούν ένα αποκεντρωμένο σύστημα για την καταγραφή συναλλαγών και τη διαχείριση της έκδοσης νέων μονάδων. Το πρώτο και πιο γνωστό κρυπτονόμισμα είναι το Bitcoin. Τα κρυπτονομίσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών, και επίσης ανταλλάσσονται για κέρδος. Αποθηκεύονται σε ψηφιακά πορτοφόλια, και οι συναλλαγές καταγράφονται σε ένα δημόσιο μητρώο που ονομάζεται blockchain, το οποίο είναι ένα κατανεμημένο καθολικό που επιβάλλεται από ένα ετερόκλητο δίκτυο υπολογιστών.

Υπάρχουν λογιστικοί κανόνες καταχώρισης και αποτίμησης κρυπτονομισμάτων;

Όχι, δεν υπάρχουν αυτή την στιγμή λογιστικοί κανόνες καταχώρισης και αποτίμησης κρυπτονομισμάτων, είτε στα Ε.Λ.Π., είτε στα Δ.Π.Χ.Α., παρόλο που υπάρχουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των συναλλαγών κρυπτονομισμάτων και εποπτεύονται από την Ειδική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ποια είναι η λογιστική αντιμετώπιση των κρυπτονομισμάτων;

Τα κρυπτονομίσματα τηρούνται λογιστικά κατά τον ίδιο τρόπο με τα νομίσματα και το συνάλλαγμα, ως συναλλακτικό μέσο2. Εάν χρησιμοποιηθούν ως μέσο επένδυσης ή ως αποθέματα, μπορεί να εξεταστεί η πιθανότητα να ενταχθεί το κρυπτονόμισμα σε κάποια από τις περιπτώσεις περιουσιακών στοιχείων, όπως χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, αποθέματα ή άυλα περιουσιακά στοιχεία, ανάλογα με τη φύση, το σκοπό και τις συνθήκες της κατοχής και της χρήσης του κρυπτονομίσματος (ΣΛΟΤ 104/ΕΞ27.02.2018)

Πώς φορολογούνται τα κρυπτονομίσματα στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, τα ψηφιακά νομίσματα φορολογούνται ως συναλλαγματικές διαφορές, δηλαδή ως η διαφορά μεταξύ της τιμής αγοράς και της τιμής πώλησης, με συντελεστή 15%. Επίσης, απαλλάσσονται από ΦΠΑ η προμήθεια που εισπράττουν οι πάροχοι υπηρεσιών - πληρωμών κατά την αγορά ή την πώληση ψηφιακών νομισμάτων, καθώς και οι ίδιες οι συναλλαγές, σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με το σκεπτικό της ενιαίας φορολογικής πολιτικής της Ε.Ε.

Αναμένεται και στην Ελλάδα η σχετική νομοθεσία υπό το πρίσμα της κοινής και ενιαίας συναλλαγής και φορολογικής πολιτικής, ώστε να υπάρχει ένα σαφή πλαίσιο για τα ψηφιακά- εικονικά νομίσματα.