Μεταφορά ρευστού εντός και εκτός Ε.Ε.

Ποιοι κανόνες ισχύουν όταν εισέρχεστε ή εξέρχεστε από την Ε.Ε. με ρευστά διαθέσιμα;

Αν μεταφέρετε ρευστά διαθέσιμα αξίας 10.000 ευρώ ή περισσότερα, ή το ισοδύναμο σε άλλα νομίσματα, πρέπει να τα δηλώσετε στις τελωνειακές αρχές της χώρας της Ε.Ε. που εισέρχεστε ή εξέρχεστε​.

Τι θεωρείται «ρευστά διαθέσιμα» σύμφωνα με τους κανόνες της Ε.Ε.;

Ως ρευστά διαθέσιμα θεωρούνται τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα, οι διαπραγματεύσιμοι τίτλοι στον κομιστή όπως ταξιδιωτικές επιταγές και γραμμάτια, καθώς και τα κέρματα χρυσού με περιεκτικότητα τουλάχιστον 90%.

Υπάρχουν νέοι κανόνες σχετικά με τις δηλώσεις ρευστών διαθεσίμων στην Ε.Ε.;

Ναι, από τις 3 Ιουνίου 2021, οι τελωνειακές αρχές έχουν την εξουσία να δράσουν για ποσά κάτω των 10.000 ευρώ εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα κεφάλαια συνδέονται με εγκληματική δραστηριότητα. Επιπλέον, στις υποχρεώσεις δήλωσης συμπεριλαμβάνονται και οι μη ονομαστικές προπληρωμένες κάρτες.

Τι συμβαίνει αν δεν δηλώσετε ρευστά ή παρέχετε ανακριβείς πληροφορίες κατά την είσοδο ή έξοδο από την Ε.Ε.;

Εάν οι παρεχόμενες πληροφορίες είναι ανακριβείς ή ελλιπείς, ή αν τα ρευστά δεν καθίστανται διαθέσιμα για έλεγχο, μπορεί να θεωρηθείτε ότι δεν έχετε εκπληρώσει την υποχρέωσή σας και να αντιμετωπίσετε κυρώσεις​.

Μπορούν οι τελωνειακές αρχές της Ε.Ε. να ελέγχουν τα άτομα ή τις αποσκευές τους για χρήματα;

Ναι, οι τελωνειακές αρχές είναι εξουσιοδοτημένες να ελέγχουν τα άτομα, τις αποσκευές τους και τα μεταφορικά τους μέσα. Επίσης, μπορούν να κατασχέσουν αδήλωτα ρευστά διαθέσιμα​.