Εξαγορές-Συγχωνέυσεις-Μετασχηματισμοί

Τί είναι εταιρικοί οι μετασχηματισμοί;

Ως εταιρικοί μετασχηματισμοί, ορίζονται οι διαδικασίες με τις οποίες μεταβάλλεται η υπόσταση ενός εταιρικού φορέα άσκησης επιχείρησης, χωρίς κατά κανόνα να μεσολαβήσει λύση και εκκαθάρισή του ούτε μεταβίβαση των περιουσιακών του στοιχείων με τους κανόνες της ειδικής διαδοχής.

Σε πόσες κατηγορίες διαχωρίζονται οι εταιρικοί μετασχηματισμοί;

Οι βασικές κατηγορίες μετασχηματισμών που προβλέπει είναι τρεις (3):

  1. Συγχώνευση (δύο ή περισσότερες επιχειρήσεις συγχωνεύονται σε μία, ενώ οι συγχωνευόμενες λύονται χωρίς εκκαθάριση ),
  2. Διάσπαση (η πράξη μεταβίβασης με καθολική διαδοχή, της περιουσίας μιας εταιρείας που λύεται χωρίς εκκαθάριση σε δύο τουλάχιστον εταιρείες)
  3. Μετατροπή (πράξη μεταβολής της εταιρικής μορφής μιας εταιρείας, χωρίς να προηγηθεί λύση της και χωρίς να μεσολαβήσει διαδοχή στην περιουσία της).

Ποιες επιχειρήσεις μπορούν να μετασχηματιστούν;

Σύμφωνα με τον νέο Ν.4601/2019, ο γενικός κανόνας είναι ότι όλοι μπορούν να συγχωνευθούν με όλους, όλοι μπορούν να απορροφήσουν όλους, όλοι μπορούν να διασπαστούν σε όλους και όλοι μπορούν να μετατραπούν σε όλους.

Εξαίρεση αποτελούν: οι εταιρικές μορφές που στερούνται νομικής προσωπικότητας (π.χ. συμπλοιοκτησία), ναυτικές- ναυτιλιακές επιχειρήσεις και αγροτικοί συνεταιρισμοί.

Γιατί είναι χρήσιμοι οι εταιρικοί μετασχηματισμοί;

Οι εταιρικοί μετασχηματισμοί δίνουν δυνατότητες ανάπτυξης στις επιχειρήσεις που επιλέγουν να προβούν σε αυτές. Οι λόγοι ποικίλουν και εξαρτώνται από την κατηγορία του μετασχηματισμού που θα πραγματοποιηθεί. Τα κυριότερα οφέλη είναι η επιχειρηματική αναδιοργάνωση, οι οικονομίες κλίμακας και τα φορολογικά πλεονεκτήματα.

Καλοσήρθατε στον ιστότοπό μας!

Χρησιμοποιούμε cookies, για να σας προσφέρουμε προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Επιλέξτε το κουμπί «Αποδοχή Όλων» και βοηθήστε μας να προσαρμόσουμε τις προτάσεις μας αποκλειστικά στο περιεχόμενο που σας ενδιαφέρει. Εναλλακτικά επιλέξτε όποια επιθυμείτε και πατήστε «Αποδοχή Επιλεγμένων».

Καλοσήρθατε στον ιστότοπό μας!