Νέο ΕΣΠΑ: Ποια προγράμματα ανοίγουν και τι αλλαγές φέρνει

Νέο ΕΣΠΑ: Ποια προγράμματα ανοίγουν και τι αλλαγές φέρνει

Τα 2 νέα προγράμματα

Τις δυο πρώτες δράσεις του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 για μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) που θα τρέξουν το επόμενο δίμηνο συνολικού προϋπολογισμού 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ και τις Δημόσιες επενδύσεις, κατά την διάρκεια του Διοικητικού Συμβουλίου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας. Συνολικά, μέσω του νέου ΕΣΠΑ, αναμένεται να διατεθούν περί τα 4 δισ. ευρώ σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, 3 δισ. ευρώ μέσω δράσεων και 1 δισ. ευρώ μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων.

Η πρώτη δράση αφορά στην "Ψηφιακή Μετάβαση των ΜμΕ" με τον πρώτο κύκλο προκηρύξεων να περιλαμβάνει πόρους 300 εκατ. ευρώ. Η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει τέλος Οκτωβρίου και θα αφορά χρηματοδοτήσεις επιχειρηματικών σχεδίων επιχειρήσεων με χαμηλή ψηφιακή ετοιμότητα.

Η δεύτερη δράση αφορά στην "Πράσινη Μετάβαση των ΜμΕ" που περιλαμβάνει πόρους 700 εκατ. ευρώ. Η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει τέλος Νοεμβρίου και αφορά στην αναβάθμιση της παραγωγικής λειτουργίας των ΜμΕ με την αξιοποίηση λύσεων φιλικών προς το περιβάλλον και οι οποίες θα καταστήσουν τις επιχειρήσεις περισσότερο ανταγωνιστικές. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρόσκλησης, εκτός της επιχορήγησης των παραγωγικών παγίων θα επιχορηγείται και η εγκατάσταση ηλιακών panels σε ΜμΕ, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για ίδια κατανάλωση, όχι όμως για "net metering". Στόχος της δράσης είναι η περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους των ΜμΕ.

First in First Serve το νέο ΕΣΠΑ

Μία μεγάλη ανατροπή στον τρόπο αξιολόγησης θα εφαρμοστεί στο νέο ΕΣΠΑ, με βασικό στόχο των αλλαγών να είναι η επίλυση του προβλήματος της καθυστέρησης στην αξιολόγηση και την εκταμίευση.

Ο λόγος για τη μέθοδο First in First Serve. Αντί για τη διαδικασία της συγκριτικής αξιολόγησης των προτάσεων που θα υποβληθούν, μία μέθοδος που κρίνεται χρονοβόρα (αφού περιλαμβάνει μία σειρά από ενστάσεις, ελλείψεις ή και άλλες παρεμβάσεις), η επιλογή των προτάσεων θα γίνεται με σειρά προτεραιότητας με βάση την ημερομηνία και ώρα υποβολής τους. Στόχος είναι η ένταξη μιας ώριμης επένδυσης να μπορεί να λάβει έγκριση, ακόμη και σε διάστημα μόλις ενός μηνός, από την υποβολή της αίτησης.

Αυτό από την μία έχει το πλεονέκτημα της ταχύτητας για όσους ενταχθούν, από την άλλη προϋποθέτει μεγάλη ετοιμότητα από την πλευρά των επιχειρήσεων ως προς τα δικαιολογητικά που θα απαιτούνται, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι οι αναλυτικοί οδηγοί των προγραμμάτων δημοσιεύονται λίγες ημέρες πριν ανοίξει το κάθε πρόγραμμα.

Μία άλλη σημαντική αλλαγή που θα πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρηματίες είναι πως οι εταιρίες τους θα έχουν συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο για να πραγματοποιήσουν την επένδυση. Το περιθώριο αυτό θα εξαρτάται από το είδος της επένδυσης (π.χ. αν είναι μόνο η αγορά εξοπλισμού, το περιθώριο θα είναι μόνο λίγοι μήνες). Στόχος της αλλαγής είναι τα χρήματα να αποδίδονται γρηγορότερα και να μπορούν να αποδεσμεύονται για νέες εντάξεις σε περίπτωση μη υλοποίησης εντός του καθορισμένου χρονικού διαστήματος.


Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να ενημερώνεστε άμεσα για κάθε πρόγραμμα που ανοίγει.

Είμαστε στην διάθεση σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση επιθυμείτε.